Bouillon komt uit een pakje voor de meeste mensen, maar je kan dat perfect zelf maken.
Je start met alle groentenafval dat je normaal zou weggooien:
de wortels van prei
de te groene delen van prei
de schil van ajuin, look, raapjes, wortelen,…
de bladeren en de stronk van de bloemkool, savooi, broccoli,…
de steeltjes van basilicum
de te harde takjes van rozemarijn, thym,…
Je verwijdert alle geschimmelde en rotte delen (uiteraard) en spoelt de rest eventjes onder de kraan. Een beetje zand is geen bezwaar dat blijft later op de bodem van de pot achter.
Al deze restjes laat je op een zacht vuurtje langzaam koken (dat mag wel een tijdje duren (30 minuten – 1 uur- nog langer). Daarna zeef je alles en gebruik je het water als basis voor soep, rijstschotels,… Ze geven extra diepte aan de smaak. Een beetje zout kan meestal het geheel helemaal afmaken.
Bij wijze van variatie kan je nog wat kruiden extra toevoegen zoals laurier, provençaalse kruiden, cardamon, venkel, koreander, anijs, kruidnagel,…